Themabijeenkomst Duurzaamheid 2018

Verslag van de thema avond op donderdag 25 oktober 2018

Zo’n 45 huurders mochten wij verwelkomen in de Witte Kerk op de jaarlijkse thema avond van HBWSN. Aandacht werd op deze avond besteed aan duurzaamheid en aan afvalscheiding.
 
De voorzitter van HB opende de vergadering en stelde de bestuursleden van HB voor, daarna werd het woord gegeven aan Bastiaan van Perlo van de woonbond, die een boeiend verhaal hield over wat duurzaamheid betekent. Diverse onderwerpen kwamen aan de orde. De klimaatontwikkeling en het klimaatakkoord, de energiekosten, de strategieën om bijv. woningen energiezuiniger te maken door renovatie of isolatie, maar ook wat we zelf kunnen doen om minder energie te gebruiken. Verrassend was het om te horen dat het gasverbruik in Naarden hoger is dan in de rest van Nederland. 1230 kubieke meter in Naarden en in Nederland gemiddeld 1030 kubieke meter per huishouden per jaar. Gelukkig bleef er tijdens de presentatie ook nog voldoende ruimte over voor de aanwezigen om vragen te stellen.
 
Na de presentatie van de Woonbond kwamen Onno Widman, de afvalcoach van het GAD en Larisa Landré, de communicatieadviseur bij de GAD aan het woord. Hun thema was; “afval scheiden doe je samen” het doel van de GAD is om uiteindelijk te komen tot een “ circulaire economie”, waarbij alle afval weer tot nieuwe producten verwerkt kan worden. Zover is het nog niet, maar op dit moment wordt er per jaar al 73 kiloton afval gescheiden en kan daarna hergebruikt worden. Goed voor het milieu, want verbranden van afval geeft een hoge CO2 uitstoot, maar ook goed voor onze portemonnee. Het hardnekkige idee dat afval scheiden geen zin heeft omdat alles toch op een hoop komt werd door de afvalcoach nadrukkelijk ontzenuwd. Op www.afvalwijzer.nl kunt u allerlei informatie over afvalscheiding vinden. En voor wie het niet wist, zwart plastic nooit in de PMD container, want dat kan niet verwerkt worden en piepschuim is GEEN plastic, maar styropor en daar komen giftige stoffen bij vrij als je het gaat verbranden.
 
Al met al twee heel boeiende presentaties, waarover na afloop onder het genot van een drankje en een zoutje nog een flinke tijd werd nagepraat.

Bastiaan van Perlo van de Woonbond
Bastiaan van Perlo van de Woonbond
Onno Widman en Larisa Landré van GAD