Dossiers
Huurdersbelang Woningstichting Naarden houdt dossiers bij om u zo goed mogelijk te informeren. Deze dossiers bevatten diverse terugkerende of actuele onderwerpen en thema’s.
In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse zaken heeft het adviesbureau FRAEY in oktober 2016 een onderzoeksrapport gepubliceerd over de naleving van de Woningwet 2015. In deze wet is opgenomen dat de woningcorporaties de participatie van huurders mogelijk moet maken. Klik hier voor het onderzoeksrapport.
U mag niets aan de binnen- of buitenkant van uw woning veranderen zonder toestemming van de verhuurder mits het op eenvoudige wijze terug te veranderen is in de oorspronkelijke staat. Dan heeft u geen toestemming nodig.
Bij grote(re) ingrepen, zoals een nieuwe keuken, heeft u altijd toestemming nodig van de verhuurder. De verhuurder mag eigenlijk niet weigeren bij vernieuwingen aan de binnenkant, tenzij de woning in waarde vermindert of als de woning minder makkelijk te verhuren is nadien.
Bij vernieuwingen aan de buitenkant mag de verhuurder wel weigeren. Op voorwaarde dat uw contract na 1 augustus 2003 is afgesloten. Voor deze periode gelden de afspraken die in uw huurcontract staan.
Het verstandigst is dus om, voordat u de woning gaat verbouwen, goede afspraken te maken met de verhuurder. Dan weet u waar u aan toe bent en komt u aan het einde van de huurovereenkomst niet voor verrassingen te staan. Als u een verbouwing heeft gedaan en de waarde van de woning is verhoogd dan kunt u aan het einde van de huurovereenkomst een bedrag vragen aan de verhuurder. Als de verbouwing tenminste niet makkelijk ongedaan is te maken.
Meer informatie vindt u op de site van rijksoverheid.nl
Wanneer u van woning wil ruilen met iemand anders dan kan dat. Er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.
Er mag geen huurachterstand zijn en beide partijen moeten minstens één jaar op het adres wonen waar men op dat moment woont en waar men gaat wonen. Ook moet de woonruimte en de huur passen bij het inkomen en de grootte van de gezinssamenstelling. Daarnaast moet men toestemming vragen bij de eigen verhuurder. Geeft deze verhuurder om de een of andere reden geen toestemming voor woningruil dan kunt u naar de kantonrechter stappen om het af te dwingen. Deze kantonrechter kijkt of beide huurders bij de woningruil baat hebben en of de huurprijs betaald kan worden.
Het is zo dat wanneer de huidige huurder de woning ruilt er vaak een huurcorrectie plaatsvindt. Dit betekent dat de huurprijs vaak omhoog gaat en afwijkt van de huidige huurprijs. Informeer dit goed bij de verhuurder, voordat je daadwerkelijk de ruil aangaat.
Via woningruil kunt u snel op een andere, nieuwe plek komen te wonen. En u hoeft niet op een wachtlijst te staan. Via het internet zijn er talloze websites te vinden waarop het aanbod te zien is. Onder andere op de website woningruil.nl kunt u een woning zoeken.
Meer informatie over woningruil vindt u via de website van woningstichting Naarden, en de website van de rijksoverheid.nl
Tips
- Zorg voor een reservesleutel. Dit voorkomt onnodige kosten van een slotenmaker als hij uw deur moet forceren bij diefstal of verlies.
- Isoleer uw waterleiding in koude ruimtes en voorkom hiermee springen.
- Ventileer uw ruimte regelmatig. Hierdoor verdwijnt vocht uit uw woning.
- Om een verstopping te voorkomen kunt u het beste geen tampons, maandverband, en frituurvet in het toilet gooien.
- Wanneer u lange tijd van huis bent, kunt u beter de hoofdkraan van de waterleiding afsluiten.
- Zet de thermosstaat op 15 graden als u gaat slapen. Zo bespaart u energie en dus geld. Maar niet lager dan die 15 graden anders moet u weer enorm stoken om het huis te verwarmen.
- Zorg voor een rookmelder. Deze maakt u tijdig wakker bij een onverhoopte brand.